Založ si blog

Ukončime dvojrýchlostný kraj

Banskobystrický kraj patrí medzi kraje s obrovským potenciálom. Máme šikovných ľudí, krásnu prírodu a kvalitnú pôdu pre poľnohospodárstvo. Jedným dlhodobo podceňovaným, respektíve ignorovaným problémom je však rozdielna úroveň ekonomického rozvoja južných a severných okresov. Pri stretnutiach s občanmi z južných okresov a stretnutiami zo severných okresov počúvam, že je medzi nimi zásadný rozdiel. Ich problémy diametrálne odlišné. Len z pohľadu na štatistiky je to vidieť v rozdielnej miere nezamestnanosti. Na „severe“ je nezamestnanosť na úrovni 8,64%, na juhu je to na úrovni 19,24%. Cestná sieť je tiež oveľa kvalitnejšia na severe ako juhu. Sever je priemyselnejší, pričom na juhu je nájsť továreň alebo väčšiu fabriku náročná úloha.

Rozdielny vývoj v rôznych regiónoch je vec, ktorá sa stáva vo všetkých krajinách a krajoch po celom svete. Avšak bežné nie je to, že na tento vývoj rezignujeme a necháme to tak. Presne to sa stalo s naším južnými okresmi. Nechali sme ich svoju osudu.

Tento stav musíme raz a navždy skončiť. Južné okresy nemôžu už naďalej fungovať na okraji záujmu. Pre južné okresy som so svojím tímom pripravil špeciálny program pre rozvoj. V prvom rade bude zástupca predsedu BBSK, ktorý bude mať na starosti päť južných okresov. Bude mať k dispozícií regionálne oddelenie a jeho cieľom bude rozvoj juhu. Podobnú štruktúru vytvoríme samozrejme aj pre osem okresov na severe kraja. Ako nástroj na realizáciu zámerov vytvoríme fond regionálneho rozvoja. O jeho využití budú spolurozhodovať obyvatelia jednotlivých okresov v spolupráci s volenými zástupcami. Mojim programom pre obnovu juhu je:

Koordinácia podpory

Nemôže sa stať, že pravá ruka nebude vedieť, čo robí ľavá ruka. Vytvoríme koordinačný orgán rozvoja juhu Slovenska, tak, aby v ňom boli zastúpení zamestnávatelia, zástupcovia obcí, vládnych orgánov, a samozrejme župní úradníci. Len sústredenými a koordinovanými krokmi dokážeme pohnúť so súčasným stavom.

Zároveň finančne podporíme rozvojové projekty, ktoré budú súčasťou dohodnutej stratégie. Chceme, aby sa urýchlil rozvoj južných okresov a to spolupôsobením nielen miestnych a štátnych zdrojov, ale aj zdrojov BBSK. Zároveň budeme koordinovať rozvoj celej oblasti, pripravovať nové rozvojové spoločné projekty, hlavne v oblasti poľnohospodárstva a podporíme zapojenie územia do cezhraničnej spolupráce.

Podpora miestneho rozvoja

Efektívny miestny rozvoj vidím v zlepšení spolupráce medzi mestom a vidiekom, hlavne v oblasti kvality a dostupnosti základných verejných služieb a infraštruktúry. Podporíme vznik miestnych rozvojových partnerstiev a vypracovanie ich plánov rozvoja. Zároveň vyčleníme aj financie na podporu ich rozvojových projektov podľa ich prioritných potrieb. Jednou z oblastí podpory bude aj obnova objektov ľudovej architektúry v spolupráci so samosprávami. Chceme týmto opatrením nielen uchovať kultúrne hodnoty, ale aj vyriešiť otázku bývania mladých ľudí a ich uplatnenia sa. Zároveň tým podporíme zamestnanosť a vytvoríme podmienky pre demografické oživenie vidieka.

Rozvoj vidieka a vidieckej ekonomiky

Chcem, aby sa v našom najvidieckejšom kraji podpora vidieka stala najvýznamnejšou prioritou regionálneho rozvoja, ktorá prispeje k vytvoreniu nových pracovných miest a k zvýšeniu kvality života vo vidieckych oblastiach a zároveň k vyššej produkcii a odbytu zdravých potravín. Vytvoríme doplnkové zdroje pre financovanie realizácie rozvojových stratégií miestnych akčných skupín. Pomôžeme obciam a vidieckym partnerstvám pri oživení miestnej ekonomiky a vytváraní nových pracovných miest na báze využitia miestnych zdrojov pri budovaní sebestačnosti. Našu podporu by sme mali sústrediť aj na pomoc pre uchovanie jedinečnosti a špecifík našich vidieckych regiónov, propagáciu ich originálnych produktov a dobrých príkladov praxe a na odbornú pomoc pri zostavovaní programov oživenia miestnej ekonomiky.

Len takto dokážeme zabrániť ďalšiemu prehlbovaniu rozdielu medzi severom a juhom. Viem, že som sa zaviazal k veľkému sľubu. No bez toho, aby sme nahlas povedali, čo je zle, sa nepohneme ďalej. A Banskobystrický kraj a jeho obyvatelia si po štyroch rokoch izolácie na čele s Kotlebom zlepšenie životnej úrovne zaslúžia.

 

Autor je kandidátom na župana Banskobystrického samosprávneho kraja

O nás bez nás!

20.05.2021

Je celkom jasné, že videnie ministerky kultúry Natálie Milanovej v hodnotení činnosti Múzea SNP je diametrálne odlišné od hodnotení špičkových historikov, ako aj ľudí, ktorí niečo dosiahli v slovenskej spoločnosti. Je diametrálne odlišné aj od hodnotení našich partnerov v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Francúzsku, alebo USA. Je mi to naozaj ľúto, pretože [...]

Najskôr mysli a potom argumentuj!

03.11.2020

Celoplošné testovanie výrazne polarizovalo slovenskú spoločnosť. Nejdem teraz polemizovať o jeho potrebnosti alebo nepotrebnosti. Skôr ma zaráža spôsob argumentácie jeho odporcov, ako aj jeho zástancov. Odporcovia prirovnávajú celoplošné testovanie a jeho realizáciu s obdobím Slovenského štátu, ktorý z rasových dôvodov potláčal občianske práva rasovo prenasledovaných [...]

O zodpovednosti politických strán

08.04.2020

Vláda hľadá finančné prostriedky na zvládnutie koronavírusu a následkov z neho vyplývajúcich. Škrtá sa v zásade všade a všetko. Politické strany hovoria o zodpovednosti a o tom, že sa máme všetci pripraviť na horšie časy.. Naozaj by som uvítal, keby sa tak začali správať aj politické subjekty. Z hľadiska výsledku volieb dostali všetky politické strany, ktoré [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Stano Mičev

Snažím sa myslieť ľavicovo...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 32828x
Priemerná čítanosť článkov: 2984x

Autor blogu

Kategórie