Založ si blog

O nás bez nás!

Je celkom jasné, že videnie ministerky kultúry Natálie Milanovej v hodnotení činnosti Múzea SNP je diametrálne odlišné od hodnotení špičkových historikov, ako aj ľudí, ktorí niečo dosiahli v slovenskej spoločnosti. Je diametrálne odlišné aj od hodnotení našich partnerov v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Francúzsku, alebo USA. Je mi to naozaj ľúto, pretože obviniť pracovníkov takej inštitúcie ako je Múzeum SNP z neodbornosti vlastne vo všetkých oblastiach jeho činnosti je priznanie nekompetentnosti samotného ministerstva kultúry. Pretože ak by to tak bolo, tak by ministri kultúry museli konať. Nič také sa však nestalo.

Nemienim tu obhajovať prácu mojich kolegov. Netreba, tá sa vie obhájiť sama. Za nami sú výsledky. Vidia ich všetci, len ministerstvo kultúry nevidí. Asi je slepé. Doteraz nám nikto nepovedal, prečo niekomu na rezorte kultúry zavadziame. Dokonca dodnes nám nikto oficiálne neoznámil plánovanú zmenu. Asi vôbec nevadí, že kvôli tomu abdikovala podpredsedníčka Múzejnej a galerijnej rady, že jej predseda podpísal petíciu Múzea SNP. Nevadí, že kvôli tomuto dala výpoveď riaditeľka odboru múzeí, galérií a knižníc ministerstva kultúry. Nič sa nedeje, veď ako povedali ministerka kultúry a minister obrany terajší a budúci zriaďovatelia rozhodli. Nevedel som, že sa to takto robí. Vraj sa tak stalo po zrelej úvahe odborníkov. Kto však tí odborníci sú, to sa nikto nedozvedel. Koniec koncov, čo nás do toho.

Petíciu Múzea SNP podpísalo doteraz viac ako 4 tisíc ľudí. Medzi nimi množstvo významných osobností z kultúrneho, politického aj spoločenského života. Pravicovo aj ľavicovo orientovaných. Výsledky zverejníme na začiatku budúceho týždňa. Poviem pravdu: dúfame, že nás podporia najvyšší predstavitelia Slovenskej republiky. Akceptovať názory mienkotvorných osobností by predsa len mali.

Vyzval som pani ministerku kultúry a pána ministra obrany, aby prišli do Múzea SNP a prediskutovali svoje rozhodnutie so zamestnancami múzea. Jaroslav Naď to prisľúbil a ako ho poznám tak príde. Týmto opätovne vyzývam Natáliu Milanovú, aby sa osobne zoznámila s našou činnosťou a spolu s ňou radi uvítame aj tých odborníkov, ktorí prišli s myšlienkou zmeny zriaďovateľa Múzea SNP z kultúry na obranu. Tešíme sa na ich skorú návštevu a aj na ich odborné argumenty.

Najskôr mysli a potom argumentuj!

03.11.2020

Celoplošné testovanie výrazne polarizovalo slovenskú spoločnosť. Nejdem teraz polemizovať o jeho potrebnosti alebo nepotrebnosti. Skôr ma zaráža spôsob argumentácie jeho odporcov, ako aj jeho zástancov. Odporcovia prirovnávajú celoplošné testovanie a jeho realizáciu s obdobím Slovenského štátu, ktorý z rasových dôvodov potláčal občianske práva rasovo prenasledovaných [...]

O zodpovednosti politických strán

08.04.2020

Vláda hľadá finančné prostriedky na zvládnutie koronavírusu a následkov z neho vyplývajúcich. Škrtá sa v zásade všade a všetko. Politické strany hovoria o zodpovednosti a o tom, že sa máme všetci pripraviť na horšie časy.. Naozaj by som uvítal, keby sa tak začali správať aj politické subjekty. Z hľadiska výsledku volieb dostali všetky politické strany, ktoré [...]

Koniec 2. svetovej vojny

08.05.2019

Naozaj neviem, či sa dá napísať niečo nové o 8. máji 1945, o konci 2. svetovej vojny v Európe. Vieme, že koniec vojny to ešte nebol. Stále prebiehal konflikt v Pacifiku, ktorý tragicky vyvrcholil v Hirošime a Nagasaki, aby bol zavŕšený vstupom Sovietskeho zväzu do tohto konfliktu v Číne a podpísaním kapitulácie Japonska 2. septembra 1945. Až potom nastal pokoj [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Stano Mičev

Snažím sa myslieť ľavicovo...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 32820x
Priemerná čítanosť článkov: 2984x

Autor blogu

Kategórie