Založ si blog

Najskôr mysli a potom argumentuj!

Celoplošné testovanie výrazne polarizovalo slovenskú spoločnosť. Nejdem teraz polemizovať o jeho potrebnosti alebo nepotrebnosti. Skôr ma zaráža spôsob argumentácie jeho odporcov, ako aj jeho zástancov.

Odporcovia prirovnávajú celoplošné testovanie a jeho realizáciu s obdobím Slovenského štátu, ktorý z rasových dôvodov potláčal občianske práva rasovo prenasledovaných obyvateľov, najmä Židov. Tejto problematike sa venujem v zásade celé svoje pracovné životné obdobie a absolvoval som množstvo rozhovorov s ľuďmi, ktorí boli ľudáckou politikou v čase Slovenského štátu postihnutí. Už len z tohto dôvodu považujem za absolútnu nehoráznosť poukazovať na akékoľvek paralely s týmto obdobím. Je to neúcta k obetiam holokaustu na Slovensku a zároveň neúcta ku všetkým tým, ktorí do dnešných dní znášajú následky holokaustu vo svojom osobnom živote. Plne sa zhodujem s tým, čo napísal vo svojom statuse na facebooku Martin Korčok: „NIE, OZNAČENIE POČAS HOLOKAUSTU A CERTIFIKÁT Z PLOŠNÉHO TESTOVANIA NIE JE TO ISTÉ! Dokonca ani len podobné!

Základom vzdelávania o holokauste je „vyhnúť sa porovnávaniu utrpenia“. Sledujem, že na Slovensku sa roztrhlo vrece s prirovnávaním certifikátov z plošného testovania k označovaniu Židov počas druhej svetovej vojny. Z môjho pohľadu ide o veľmi nebezpečné porovnávanie, ktoré je neslušné, nemiestne a vulgárne, ako k obetiam, tak i preživším holokaust.

Pisatelia takých statusov zároveň deklarujú, že nepoznajú alebo ignorujú základy vzdelávania v tejto oblasti. Týmto nerozvážnym prirovnaním možno posmelili predstaviteľov istej politickej strany, aby sa neštítili zneužiť film Schindlerov zoznam, na propagandu svojich ideí“

Bohužiaľ musím konštatovať, že k takýmto praktikám sa pridali aj niektorí ľudia, o ktorých by som to nepredpokladal. Práve preto je to oveľa nebezpečnejšie než by sa zdalo. Preberanie rétoriky neonacistov sa stáva trendom. Nie, nie sme vo vojne, testovanie nemá nič spoločné s bezprávnym stavom v čase Slovenského štátu a nemá nič spoločné s fašizmom. Zamyslite sa, kým vytiahnete nejaké „argumenty“. Hlavne teraz, keď mnohé teroristické útoky v Európe, ale aj v USA sú zamerané proti židovskému obyvateľstvu. Hlavne teraz, keď aj niektorí politici preberajú antisemitskú rétoriku. Toto tu už bolo a nie je to tak dávno.

Druhá strana naopak minulý víkend heroizuje. Absolútne nezmyselne. Operuje číslami a hovorí o najväčšej logistickej akcii na Slovensku. Najďalej zašiel minister Milan Krajniak svojim výrokom: „To, čoho sme súčasťou, je druhé Slovenské národné povstanie.“  Nie, pán minister, ani náhodou. Táto argumentácia je rovnako neakceptovateľná ako argumentácia odporcov testovania, o ktorej som už hovoril. Našťastie nie sme vo vojnovom stave a ja dúfam, že ani nebudeme. Na mier, ako na súčasť nášho života sme si aj vďaka Slovenskému národnému povstaniu zvykli a najlepšie by bolo keby sme si nemuseli odvykať. Nezneužívajme jednu z najvýznamnejších historických udalostí v slovenských dejinách na plytkú a urážajúcu argumentáciu, ktorá kríva na obe nohy.

To platí pre jedných aj druhých!

O nás bez nás!

20.05.2021

Je celkom jasné, že videnie ministerky kultúry Natálie Milanovej v hodnotení činnosti Múzea SNP je diametrálne odlišné od hodnotení špičkových historikov, ako aj ľudí, ktorí niečo dosiahli v slovenskej spoločnosti. Je diametrálne odlišné aj od hodnotení našich partnerov v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Francúzsku, alebo USA. Je mi to naozaj ľúto, pretože [...]

O zodpovednosti politických strán

08.04.2020

Vláda hľadá finančné prostriedky na zvládnutie koronavírusu a následkov z neho vyplývajúcich. Škrtá sa v zásade všade a všetko. Politické strany hovoria o zodpovednosti a o tom, že sa máme všetci pripraviť na horšie časy.. Naozaj by som uvítal, keby sa tak začali správať aj politické subjekty. Z hľadiska výsledku volieb dostali všetky politické strany, ktoré [...]

Koniec 2. svetovej vojny

08.05.2019

Naozaj neviem, či sa dá napísať niečo nové o 8. máji 1945, o konci 2. svetovej vojny v Európe. Vieme, že koniec vojny to ešte nebol. Stále prebiehal konflikt v Pacifiku, ktorý tragicky vyvrcholil v Hirošime a Nagasaki, aby bol zavŕšený vstupom Sovietskeho zväzu do tohto konfliktu v Číne a podpísaním kapitulácie Japonska 2. septembra 1945. Až potom nastal pokoj [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Stano Mičev

Snažím sa myslieť ľavicovo...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 32813x
Priemerná čítanosť článkov: 2983x

Autor blogu

Kategórie