Založ si blog

Zamyslime sa nad zmenou volebného systému

Nedávne komunálne voľby na Slovensku opätovne poukázali na to, že najväčšiu podporu majú nezávislí kandidáti. Inklinácia k straníckym kandidátom na úrovni obcí, ale aj vyšších územných celkov má jasne klesajúcu tendenciu. Snaha voliť osobnosti a nie straníckych nominantov je zrejmá a vedie k zamysleniu, či súčasný volebný systém dostatočne odráža vôľu ľudí, alebo skôr vyhovuje politickým stranám.

Klasické politické strany buď neexistujú, alebo reprezentujú politickú líniu len svojím názvom, nie však obsahom svojej politiky. Kríza klasických politických strán je celoeurópskym problémom. Ak by sme demokratické politické strany mali hodnotiť v klasickom politickom ponímaní na sociálno-demokratické, liberálne a konzervatívne, tak z hľadiska reálnej politiky zistíme, že takéto strany na našej politickej scéne nie sú (možno s výnimkou KDH). Strany vodcovského typu nás vedú do záhuby, strany podnikateľského typu reprezentujú záujmy ich zakladateľov a tí čo sa tvária, že sú reprezentantmi klasických politických ideológií (nie vôbec sa nebojím tohto označenia) nimi nie sú, pretože do ich reálnej politiky prenikli prvky, ktoré tam jednoducho nepatria. To samozrejme vedie k dezorientácii voličov.

Z uvedeného sú len dve reálne východiská. Jedným z nich je, že strany reprezentujúce klasické politické smery začnú robiť konečne prehľadnú a jasnú politiku bez naháňania voličských hlasov podľa politických nálad aj keď v modernom šate. Prestaňme sa konečne tváriť, že tu neexistuje ľavica, stred a pravica. Oni existujú len politickí predstavitelia týchto smerov ich len deklarujú namiesto toho, aby ich uplatňovali v politickej praxi. Toto riešenie sa mi však zdá na súčasnej slovenskej politickej scéne ako utópia.

Druhým riešením je zmena volebného systému a to sa týka hlavne volieb do Národnej rady Slovenskej republiky. Tu však znova narážame na potrebnú politickú vôľu súčasných relevantných politických strán. A tá podľa všetkého nie je. Myslím si, a teraz nehovorme o počte volených zástupcov, že elegantným riešením by bol dvojkomorový parlament. Do druhej komory by sa volili zástupcovia vo volebných obvodoch, kde by mohli kandidovať aj osobnosti mimo politických strán. Stanovenie kompetencií druhej komory by bolo samozrejme vecou zákona, ale myslím si, že funkčných modelov je vo svete dostatok. Iným riešením by mohol byť zmiešaný volebný systém do jednokomorového parlamentu. Možností je samozrejme viacero, ale zmena volebného systému je jednou zo zmien, ktoré by nám mohli pomôcť pri ďalšej demokratizácii našej spoločnosti.

 

Stanislav Mičev

prezident Inštitútu pre regionálnu politiku

O nás bez nás!

20.05.2021

Je celkom jasné, že videnie ministerky kultúry Natálie Milanovej v hodnotení činnosti Múzea SNP je diametrálne odlišné od hodnotení špičkových historikov, ako aj ľudí, ktorí niečo dosiahli v slovenskej spoločnosti. Je diametrálne odlišné aj od hodnotení našich partnerov v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Francúzsku, alebo USA. Je mi to naozaj ľúto, pretože [...]

Najskôr mysli a potom argumentuj!

03.11.2020

Celoplošné testovanie výrazne polarizovalo slovenskú spoločnosť. Nejdem teraz polemizovať o jeho potrebnosti alebo nepotrebnosti. Skôr ma zaráža spôsob argumentácie jeho odporcov, ako aj jeho zástancov. Odporcovia prirovnávajú celoplošné testovanie a jeho realizáciu s obdobím Slovenského štátu, ktorý z rasových dôvodov potláčal občianske práva rasovo prenasledovaných [...]

O zodpovednosti politických strán

08.04.2020

Vláda hľadá finančné prostriedky na zvládnutie koronavírusu a následkov z neho vyplývajúcich. Škrtá sa v zásade všade a všetko. Politické strany hovoria o zodpovednosti a o tom, že sa máme všetci pripraviť na horšie časy.. Naozaj by som uvítal, keby sa tak začali správať aj politické subjekty. Z hľadiska výsledku volieb dostali všetky politické strany, ktoré [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Stano Mičev

Snažím sa myslieť ľavicovo...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 32699x
Priemerná čítanosť článkov: 2973x

Autor blogu

Kategórie