Založ si blog

Najskôr mysli a potom argumentuj!

Celoplošné testovanie výrazne polarizovalo slovenskú spoločnosť. Nejdem teraz polemizovať o jeho potrebnosti alebo nepotrebnosti. Skôr ma zaráža spôsob argumentácie jeho odporcov, ako aj jeho zástancov.

Odporcovia prirovnávajú celoplošné testovanie a jeho realizáciu s obdobím Slovenského štátu, ktorý z rasových dôvodov potláčal občianske práva rasovo prenasledovaných obyvateľov, najmä Židov. Tejto problematike sa venujem v zásade celé svoje pracovné životné obdobie a absolvoval som množstvo rozhovorov s ľuďmi, ktorí boli ľudáckou politikou v čase Slovenského štátu postihnutí. Už len z tohto dôvodu považujem za absolútnu nehoráznosť poukazovať na akékoľvek paralely s týmto obdobím. Je to neúcta k obetiam holokaustu na Slovensku a zároveň neúcta ku všetkým tým, ktorí do dnešných dní znášajú následky holokaustu vo svojom osobnom živote. Plne sa zhodujem s tým, čo napísal vo svojom statuse na facebooku Martin Korčok: „NIE, OZNAČENIE POČAS HOLOKAUSTU A CERTIFIKÁT Z PLOŠNÉHO TESTOVANIA NIE JE TO ISTÉ! Dokonca ani len podobné!

Základom vzdelávania o holokauste je „vyhnúť sa porovnávaniu utrpenia“. Sledujem, že na Slovensku sa roztrhlo vrece s prirovnávaním certifikátov z plošného testovania k označovaniu Židov počas druhej svetovej vojny. Z môjho pohľadu ide o veľmi nebezpečné porovnávanie, ktoré je neslušné, nemiestne a vulgárne, ako k obetiam, tak i preživším holokaust.

Pisatelia takých statusov zároveň deklarujú, že nepoznajú alebo ignorujú základy vzdelávania v tejto oblasti. Týmto nerozvážnym prirovnaním možno posmelili predstaviteľov istej politickej strany, aby sa neštítili zneužiť film Schindlerov zoznam, na propagandu svojich ideí“

Bohužiaľ musím konštatovať, že k takýmto praktikám sa pridali aj niektorí ľudia, o ktorých by som to nepredpokladal. Práve preto je to oveľa nebezpečnejšie než by sa zdalo. Preberanie rétoriky neonacistov sa stáva trendom. Nie, nie sme vo vojne, testovanie nemá nič spoločné s bezprávnym stavom v čase Slovenského štátu a nemá nič spoločné s fašizmom. Zamyslite sa, kým vytiahnete nejaké „argumenty“. Hlavne teraz, keď mnohé teroristické útoky v Európe, ale aj v USA sú zamerané proti židovskému obyvateľstvu. Hlavne teraz, keď aj niektorí politici preberajú antisemitskú rétoriku. Toto tu už bolo a nie je to tak dávno.

Druhá strana naopak minulý víkend heroizuje. Absolútne nezmyselne. Operuje číslami a hovorí o najväčšej logistickej akcii na Slovensku. Najďalej zašiel minister Milan Krajniak svojim výrokom: „To, čoho sme súčasťou, je druhé Slovenské národné povstanie.“  Nie, pán minister, ani náhodou. Táto argumentácia je rovnako neakceptovateľná ako argumentácia odporcov testovania, o ktorej som už hovoril. Našťastie nie sme vo vojnovom stave a ja dúfam, že ani nebudeme. Na mier, ako na súčasť nášho života sme si aj vďaka Slovenskému národnému povstaniu zvykli a najlepšie by bolo keby sme si nemuseli odvykať. Nezneužívajme jednu z najvýznamnejších historických udalostí v slovenských dejinách na plytkú a urážajúcu argumentáciu, ktorá kríva na obe nohy.

To platí pre jedných aj druhých!

O nás bez nás!

20.05.2021

Je celkom jasné, že videnie ministerky kultúry Natálie Milanovej v hodnotení činnosti Múzea SNP je diametrálne odlišné od hodnotení špičkových historikov, ako aj ľudí, ktorí niečo dosiahli v slovenskej spoločnosti. Je diametrálne odlišné aj od hodnotení našich partnerov v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Francúzsku, alebo USA. Je mi to naozaj ľúto, pretože [...]

O zodpovednosti politických strán

08.04.2020

Vláda hľadá finančné prostriedky na zvládnutie koronavírusu a následkov z neho vyplývajúcich. Škrtá sa v zásade všade a všetko. Politické strany hovoria o zodpovednosti a o tom, že sa máme všetci pripraviť na horšie časy.. Naozaj by som uvítal, keby sa tak začali správať aj politické subjekty. Z hľadiska výsledku volieb dostali všetky politické strany, ktoré [...]

Koniec 2. svetovej vojny

08.05.2019

Naozaj neviem, či sa dá napísať niečo nové o 8. máji 1945, o konci 2. svetovej vojny v Európe. Vieme, že koniec vojny to ešte nebol. Stále prebiehal konflikt v Pacifiku, ktorý tragicky vyvrcholil v Hirošime a Nagasaki, aby bol zavŕšený vstupom Sovietskeho zväzu do tohto konfliktu v Číne a podpísaním kapitulácie Japonska 2. septembra 1945. Až potom nastal pokoj [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Stano Mičev

Snažím sa myslieť ľavicovo...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 32853x
Priemerná čítanosť článkov: 2987x

Autor blogu

Kategórie