Založ si blog

Ukončime dvojrýchlostný kraj

Banskobystrický kraj patrí medzi kraje s obrovským potenciálom. Máme šikovných ľudí, krásnu prírodu a kvalitnú pôdu pre poľnohospodárstvo. Jedným dlhodobo podceňovaným, respektíve ignorovaným problémom je však rozdielna úroveň ekonomického rozvoja južných a severných okresov. Pri stretnutiach s občanmi z južných okresov a stretnutiami zo severných okresov počúvam, že je medzi nimi zásadný rozdiel. Ich problémy diametrálne odlišné. Len z pohľadu na štatistiky je to vidieť v rozdielnej miere nezamestnanosti. Na „severe“ je nezamestnanosť na úrovni 8,64%, na juhu je to na úrovni 19,24%. Cestná sieť je tiež oveľa kvalitnejšia na severe ako juhu. Sever je priemyselnejší, pričom na juhu je nájsť továreň alebo väčšiu fabriku náročná úloha.

Rozdielny vývoj v rôznych regiónoch je vec, ktorá sa stáva vo všetkých krajinách a krajoch po celom svete. Avšak bežné nie je to, že na tento vývoj rezignujeme a necháme to tak. Presne to sa stalo s naším južnými okresmi. Nechali sme ich svoju osudu.

Tento stav musíme raz a navždy skončiť. Južné okresy nemôžu už naďalej fungovať na okraji záujmu. Pre južné okresy som so svojím tímom pripravil špeciálny program pre rozvoj. V prvom rade bude zástupca predsedu BBSK, ktorý bude mať na starosti päť južných okresov. Bude mať k dispozícií regionálne oddelenie a jeho cieľom bude rozvoj juhu. Podobnú štruktúru vytvoríme samozrejme aj pre osem okresov na severe kraja. Ako nástroj na realizáciu zámerov vytvoríme fond regionálneho rozvoja. O jeho využití budú spolurozhodovať obyvatelia jednotlivých okresov v spolupráci s volenými zástupcami. Mojim programom pre obnovu juhu je:

Koordinácia podpory

Nemôže sa stať, že pravá ruka nebude vedieť, čo robí ľavá ruka. Vytvoríme koordinačný orgán rozvoja juhu Slovenska, tak, aby v ňom boli zastúpení zamestnávatelia, zástupcovia obcí, vládnych orgánov, a samozrejme župní úradníci. Len sústredenými a koordinovanými krokmi dokážeme pohnúť so súčasným stavom.

Zároveň finančne podporíme rozvojové projekty, ktoré budú súčasťou dohodnutej stratégie. Chceme, aby sa urýchlil rozvoj južných okresov a to spolupôsobením nielen miestnych a štátnych zdrojov, ale aj zdrojov BBSK. Zároveň budeme koordinovať rozvoj celej oblasti, pripravovať nové rozvojové spoločné projekty, hlavne v oblasti poľnohospodárstva a podporíme zapojenie územia do cezhraničnej spolupráce.

Podpora miestneho rozvoja

Efektívny miestny rozvoj vidím v zlepšení spolupráce medzi mestom a vidiekom, hlavne v oblasti kvality a dostupnosti základných verejných služieb a infraštruktúry. Podporíme vznik miestnych rozvojových partnerstiev a vypracovanie ich plánov rozvoja. Zároveň vyčleníme aj financie na podporu ich rozvojových projektov podľa ich prioritných potrieb. Jednou z oblastí podpory bude aj obnova objektov ľudovej architektúry v spolupráci so samosprávami. Chceme týmto opatrením nielen uchovať kultúrne hodnoty, ale aj vyriešiť otázku bývania mladých ľudí a ich uplatnenia sa. Zároveň tým podporíme zamestnanosť a vytvoríme podmienky pre demografické oživenie vidieka.

Rozvoj vidieka a vidieckej ekonomiky

Chcem, aby sa v našom najvidieckejšom kraji podpora vidieka stala najvýznamnejšou prioritou regionálneho rozvoja, ktorá prispeje k vytvoreniu nových pracovných miest a k zvýšeniu kvality života vo vidieckych oblastiach a zároveň k vyššej produkcii a odbytu zdravých potravín. Vytvoríme doplnkové zdroje pre financovanie realizácie rozvojových stratégií miestnych akčných skupín. Pomôžeme obciam a vidieckym partnerstvám pri oživení miestnej ekonomiky a vytváraní nových pracovných miest na báze využitia miestnych zdrojov pri budovaní sebestačnosti. Našu podporu by sme mali sústrediť aj na pomoc pre uchovanie jedinečnosti a špecifík našich vidieckych regiónov, propagáciu ich originálnych produktov a dobrých príkladov praxe a na odbornú pomoc pri zostavovaní programov oživenia miestnej ekonomiky.

Len takto dokážeme zabrániť ďalšiemu prehlbovaniu rozdielu medzi severom a juhom. Viem, že som sa zaviazal k veľkému sľubu. No bez toho, aby sme nahlas povedali, čo je zle, sa nepohneme ďalej. A Banskobystrický kraj a jeho obyvatelia si po štyroch rokoch izolácie na čele s Kotlebom zlepšenie životnej úrovne zaslúžia.

 

Autor je kandidátom na župana Banskobystrického samosprávneho kraja

O nás bez nás!

20.05.2021

Je celkom jasné, že videnie ministerky kultúry Natálie Milanovej v hodnotení činnosti Múzea SNP je diametrálne odlišné od hodnotení špičkových historikov, ako aj ľudí, ktorí niečo dosiahli v slovenskej spoločnosti. Je diametrálne odlišné aj od hodnotení našich partnerov v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Francúzsku, alebo USA. Je mi to naozaj ľúto, pretože [...]

Najskôr mysli a potom argumentuj!

03.11.2020

Celoplošné testovanie výrazne polarizovalo slovenskú spoločnosť. Nejdem teraz polemizovať o jeho potrebnosti alebo nepotrebnosti. Skôr ma zaráža spôsob argumentácie jeho odporcov, ako aj jeho zástancov. Odporcovia prirovnávajú celoplošné testovanie a jeho realizáciu s obdobím Slovenského štátu, ktorý z rasových dôvodov potláčal občianske práva rasovo prenasledovaných [...]

O zodpovednosti politických strán

08.04.2020

Vláda hľadá finančné prostriedky na zvládnutie koronavírusu a následkov z neho vyplývajúcich. Škrtá sa v zásade všade a všetko. Politické strany hovoria o zodpovednosti a o tom, že sa máme všetci pripraviť na horšie časy.. Naozaj by som uvítal, keby sa tak začali správať aj politické subjekty. Z hľadiska výsledku volieb dostali všetky politické strany, ktoré [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

Stano Mičev

Snažím sa myslieť ľavicovo...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 32700x
Priemerná čítanosť článkov: 2973x

Autor blogu

Kategórie